Imam Hassan Al-Banna : "Medan bercakap tidak sama dengan medan berkhayal, Medan beramal tidak sama dengan medan bercakap, Medan berjihad tidak sama dengan medan beramal ,Medan berjihad sebenar tidak sama dengan medan berjihad yang silap."
Wanita cantik melukis kekuatan lewat masalahnya, tersenyum saat tertekan, tertawa disaat hati sedang menangis, memberkahi saat terhina, mempesona kerana memaafkan… Wanita cantik mengasihi tanpa pamrih dan bertambah kuat dalam doa dan pengharapan…Wanita cantik mencintai Allah swt lebih dari segala-galanya...

glitter-graphics.com menunduk kerana malu dan menunduk kerana enggan, tiada berbicara dgn seseorang kecuali ketika tersenyum...itulah peribadi Rasulullah s.a.w...

Thursday, December 23, 2010

Owh Temuduga...Salam semuanya...tengah mengantuk sekarang ni.. Jadi nak share lawak sikit supaya, yang membaca ni pun takkan mengantuk jugak ye...

Di suatu hari yang mendung, Reza pergi interview sebagai setiausaha. Bila pengurus nampak dia dengan pakaian yang salah konsep dan juga rambut yang berwarna belang putih dan emas, dalam hati dia mula membentak "Arghh! Orang macam ni pun ada!". Tapi apa-apa pun dia tetap kena interview Reza.

Jadi dia pun tanyalah Reza, "Kalau awak dapat buat ayat dalam bahasa Inggeris dangan menggunakan perkataan yang saya bagi, saya rase awak ada peluang untuk kerja ini! Perkataannya ialah GREEN, PINK, PURPLE, YELLOW,BLUE, WHITE, dan BLACK".

Jadi Reza berfikir sejenak lalu menjawab...."I hear the phone GREEN, GREEN, GREEN, then i go and PINK up the phone, i say YELLOW...BLUE'S that? WHITE did you say? Aiya..! Wrong number laa...Don't PURPLEly disturb people and don't call BLACK, ok? Thank you." Lepas tu, pengurus tu terus pengsan!.....

Hehe...ketawa x???Jadi, sebelum nak ke mana-mana temuduga, xkisah lah apa-apa position sekali pun, penampilan itu kena di jaga...Firman Allah bermaksud:

“…Sesungguhnya Allah mencintai orang yang bertaubat dan orang yang membersih dirinya.”(Surah al-Baqarah, ayat 222).

Sabda Rasulullah saw bermaksud:

“Kebersihan adalah separuh daripada iman”. (Riwayat Muslim).

Berdasarkan keterangan di atas dapatlah difahami bahawa kesempurnaan seseorang mukmin selepas beriman ialah menjaga kebersihan, sama ada dirinya dan perkara berhubungan dirinya seperti rumah, bilik, halaman rumah dan juga tempat belajar. Orang menjaga kebersihan sewajarnya mendapat perhatian Allah dan diberi rahmat selayaknya.

Rasulullah saw bersabda bermaksud:

“Sesungguhnya Allah itu cantik (indah) dan bersih. Ia amat mencintai kepada perkara yang cantik (indah) dan bersih.” (Riwayat Al Bazzar).

Berikut adalah perkara-perkara yang sepatutnya anda elakkan ketika berada dalam bilik temuduga untuk mengelakkan penemuduga berasa bosan dan jelik kepada anda :

~ Bercakap perkara-perkara yang tidak berkaitan secara keterlaluan
~ Tidak memberikan tumpuan kepada penemuduga tertentu apabila ditemuduga lebih dari seorang penemuduga
~ Mengelak dari menjawab soalan penemuduga
~ Memandang rendah akan pengetahuan penemuduga, ini dapat dilihat dengan jawapan anda
~ Mencabar penemuduga dengan bertanyakan soalan yang rumit dan terlalu teknikal
~ Menggunakan nama-nama orang berpangkat atau terkenal dalam perbualan anda dengan temuduga dengan harapan penemuduga tersebut kagum dengan anda

Perkara-perkara ini bukan sahaja membosankan penemuduga, malah akan membuatkan penemuduga merasa jelik dengan anda dan seterusnya mengambil keputusan untuk mengenepikan permohonan anda untuk mendapat jawatan tersebut.

KAWAL EMOSI SEMASA TEMUDUGA

Semasa berada di bilik temuduga, kerapkalinya anda akan ditanyakan soalan-soalan yang anda kurang bersedia. Soalan-soalan ini kebanyakkannya seolah-olah “mencabar” kewibawaan anda.Apa yang perlu anda lakukan adalah :

~ Ingatkan diri anda bahawa penemuduga sedang menguji anda
~ Jawab dengan jelas dan lantang
~ Kikiskan sifat ego anda
~ Tenangkan diri anda sebelum menjawab soalan, selalunya penemuduga akan cuba menggunakan jawapan anda untuk membidas
~ Banyakkan senyuman
~ Berikan penekanan dalam jawapan anda yang menyokong butiran-butiran yang tertulis dalam CV/Resume anda. Berikan penekanan kepada pencapaian anda yang tidak boleh dicapai orang lain
~ Jangan sesekali menunjukkan anda hilang minat terhadap pekerjaan ditawarkan

Selain itu, anda dinasihatkan supaya jangan tergopoh gapah menjawab soalan-soalan sebegini dari temuduga, ambil masa untuk berfikir sejenak,dan jawablah dengan fikiran yang tenang.

TINGKAHLAKU & ADAB SEMASA TEMUDUGA

Semasa hendak masuk ke bilik temuduga JANGANLAH gentar. Buatlah seperti biasa saja. Ucapkan salam ataupun “Selamat Pagi” atau “Selamat Petang” mengikut pada keadaan waktu. Ini nanti akan memberi perasaan mesra di antara anda dan penemuduga.

Jangan hulurkan tangan anda untuk berjabat tangan selagi penemuduga itu tidak berbuat gerakan dahulu yang ianya hendak berbuat demikian.(semahram)

Janganlah anda duduk selagi tidak disuruh. Apabila anda disuruh duduk, ucapkan terima kasih dan duduklah dengan sempurna serta tegakkan badan.

Jangan menggelisah.

Jangan anda letakkan barang-barang atau tangan ataupun siku anda di atas meja penemuduga itu.

Jangan anda cuba hendak mengalih keadaan kerusi yang disediakan itu.

Jangan goyang-goyangkan kaki ataupun menggerakkannya di sana sini.

Jangan pula anda cuba hendak membaca surat-surat dan lain-lain kertas di atas meja penemuduga itu

Biarkan penemuduga itu memulakan temuduga.

Janganlah anda menjawab soalan-soalan dengan tergopoh-gapah. Sebaliknya jawablah dengan tenang dan jelas serta mudah didengar. Jawapan yang anda beri itu hendaklah tepat.

Jangan bercakap panjang lebar, dan jangan gunakan bahasa kasar

Apabila bercakap pandanglah ke muka penemuduga itu. Jika ahli-ahli panel yang menemuduga itu lebih daripada seorang maka arahkan jawapan-jawapan anda kepada Ketua Panel

Gunakan perkataan seperti Tuan atau Puan pada orang yang tertentu dari masa ke semasa, tetapi janganlah selalu menggunakannya

Jangan menyampuk semasa penemuduga itu sedang bercakap dan jangan sekali-kali berbalah dengannya.

Jangan merokok ataupun mengunyah apa-apa di dalam mulut.

Jangan sekali-kali mengeluarkan kata-kata yang tidak benar semasa dalam temuduga.
Jika anda tidak tahu jawapan yang disoal itu, janganlah cuba hendak berbohong ataupun mendiamkan diri sahaja, kerana ini akan melemahkan peluang anda. Eloklah anda bercakap terus terang yang anda tidak tahu jawapannya.

Bersedia memberitahu penemuduga tentang keluarga anda, persekolahan, kegemaran dan aktiviti anda. Jangan bercakap melebihi dan yang tidak sepatutnya.

Jangan berbincang apa-apa masalah peribadi anda semasa temuduga.

Jika anda pernah bekerja dahulu, berilah keterangan dengan ringkas dan tepat berkenaan dengan pekerjaan itu.

Jangan sekali-kali anda cuba hendak mencela bekas majikan anda.

Nyatakan kelayakan dan kelulusan anda yang benar, tetapi janganlah membesar-besarkan perkara itu.

Anda hendaklah mengetahui serba sedikit akan tugas-tugas yang bersabit dengan pekerjaan itu, masa yang dijangka kena bekerja dan gajinya yang akan dibayar pada permulaannya.

Bersedialah untuk memberitahu kadar gaji yang anda ingin. Walau bagaimanapun biarlah penemuduga itu mengemukakan perkara itu terlebih dahulu.

Jika penemuduga tidak menyatakan tarikh yang sepatutnya anda mengetahui keputusan temuduga itu, eloklah anda bertanya supaya anda boleh datang lagi ke pejabatnya untuk mengetahui keputusan itu. Jika ia bersetuju tanyakan tarikh dan masa yang sesuai baginya.

Biarkan penemuduga itu menamatkan temuduga.

Ucapkan terima kasih kepada penemuduga kerana memberi peluang kepada anda menyertai temuduga itu.

Jadi,kepada bakal yang pergi temuduga nanti,ambillah sedikit tips dr sini ye... :)Insyaallah,sedikit sebanyak akan dapat membantu anda semua....

No comments:

Post a Comment