Imam Hassan Al-Banna : "Medan bercakap tidak sama dengan medan berkhayal, Medan beramal tidak sama dengan medan bercakap, Medan berjihad tidak sama dengan medan beramal ,Medan berjihad sebenar tidak sama dengan medan berjihad yang silap."
Wanita cantik melukis kekuatan lewat masalahnya, tersenyum saat tertekan, tertawa disaat hati sedang menangis, memberkahi saat terhina, mempesona kerana memaafkan… Wanita cantik mengasihi tanpa pamrih dan bertambah kuat dalam doa dan pengharapan…Wanita cantik mencintai Allah swt lebih dari segala-galanya...

glitter-graphics.com menunduk kerana malu dan menunduk kerana enggan, tiada berbicara dgn seseorang kecuali ketika tersenyum...itulah peribadi Rasulullah s.a.w...

Thursday, March 3, 2011

Ibu Kandung yang Mulia


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh....Semoga kita semua masih lagi merasa nikmat iman dan islam itu pada ketika ini dan saat yang mendatang...

Tak perlu aku ungkapkan kata-kata kerana hati sudah bicara...Ya!!!Itu keyakinan yang ku pegang...ku rasa apa yang kau rasa kerana hati kita telah bicara...bersama denganmu,kau mengingatkan diriku kpd Allah swt!bersama dengan mu,kau mengingatkan ku kepada syurga Allah swt...dan bersama denganmu juga,ku ingin menyintaimu kerana Allah swt bukan kerana kau adalah kau..bertemu tidak jemu, berpisah tidak gelisah...sungguh indah bila hati dan rasa di semai kerana Allah swt...

Ibu, rindu anakmu ini tidak tertahan lagi...dengan belaianmu,pujukanmu,kata-katamu, masakanmu...yang penting kasih sayangmu yang tidak pernah berkurang, malah semakin bertambah...pembatalan tiketku ke kch on 25th feb yang lepas,mmg satu keputusan yg memang berat...tapi,rs tanggungjawab ke atas amanah yg di beri di bumi bawah bayu ini,anakmu ini kena bertindak sedemikian..p,ku yakin kau memahami situasiku...kerana tidak perlu ku ungkap dgn kata-kata kerana hati kita sudah berbicara,Ibu....insyaallah,kita akan bertemu,memelukmu,mencium dahimu,melepaskan rasa rindu yang tak tertahan di hati ini...kerana ku yakin Allah swt itu menyayangiku..ku yakin Dia akan bagi kesempatan untukku berjumpa dengan mu,Ibu...
Inginku ungkapkan
rimbunan bahasa kesyukuran
Inginku persembahkan seluruh taat setia
kerana betapa dari berjuta benih
aku telah dipilihNya
menuai tangkai hayat
di rimba rahim seorang ibu...

Inginku simpul
aura bahasa pengorbanan
Inginku perhambakan seluruh kudrat
kerana betapa dari degup nadi persenyawaan
aku telah dilimpahiNya segala keberkatan
pada takhta hati seorang ibu
meletakkan aku di daerah hijau kehidupan...

Ingin kutenun
fajar musim yang berlalu
Inginku pohonkan takzim
flora bahasa keampunan
kerana walau seluruh perkebunan nurani
mengalir zikrullah dan mujahadah
namun lazatnya syurga
hanya pada ladang bakti
untuk seorang ibu...

Dia wanita unggul
seorang ibu juga seorang ayah
memendam rasa duka lara
berbalutkan ketabahan
berlantaikan semangat
berdindingkan kegigihan
dikaulah mawar yang ku sanjungi
mawar atas nama Rokiah Jobli
semoga Allah swt melindungimu selalu...


Marilah kita sama-sama membaca kehebatan seorang ibu yang di pilih oleh Allah swt untuk memegang satu amanah yang besar di muka bumi ini...

Seorang wanita berhati mulia, pemimpin para ibu...Seorang ibu yang telah menganugerahkan anak tunggal yang mulia pembawa risalah yang lurus dan kekal, rasul yang bijak pembawa hidayah. Dialah Aminah binti Wahab.Ibu dari Muhammad bin Abdullah yang diutus Allah sebagai rahmat seluruh alam. Cukuplah baginya kemuliaan dan kebanggaan yang tidak dapat dimungkiri, bahawa Allah swt memilihnya sebagai ibu seorang rasul mulia dan nabi yang terakhir...

(gambar contoh)

Berkatalah Muhammad puteranya tentang nasabnya.“Allah telah memilih aku dari Kinanah, dan memilih Kinanah dari suku Quraisy bangsa Arab. Aku berasal dari keturunan orang-orang yang baik, dari orang-orang yang baik, dari orang-orang yang baik.” Dengarlah sabdanya lagi, “Allah memindahkan aku dari sulbi-sulbi yang baik ke rahim-rahim yang suci secara terpilih dan terdidik. Tiadalah bercabang dua, melainkan aku di bahagian yang terbaik.”

Aminah bukan cuma ibu seorang rasul atau nabi,tetapi juga wanita pengukir sejarah... Kerana risalah yang dibawa putera tunggalnya sempurna,benar dan kekal sepanjang zaman.Suatu risalah yang bermaslahat bagi ummat manusia. Berkatalah Ibnu Ishaq tentang Aminah binti Wahab ini...“Pada waktu itu ia merupakan gadis yang termulia nasab dan kedudukannya di kalangan suku Quraisy.”

(gambar contoh)

Menurut penilaian Dr. Bint Syaati tentang Aminah ibu Muhammad iaitu...“Masa kecilnya dimulai dari lingkungan paling mulia, dan asal keturunannya pun paling baik.Ia (Aminah) memiliki kebaikan nasab dan ketinggian asal keturunan yang dibanggakan dalam masyarakat aristokrasi (bangsawan) yang sangat membanggakan kemuliaan nenek moyang dan keturunannya.”

Aminah binti Wahab merupakan bunga yang indah di kalangan Quraisy serta menjadi puteri dari pemimpin bani Zuhrah... Pergaulannya senantiasa dalam penjagaan dan tertutup dari pandangan mata.. Terlindung dari pergaulan bebas sehingga sukar untuk dapat mengetahui jelas penampilannya atau gambaran fizikalnya. Para sejarawan hampir tidak mengetahui kehidupannya kecuali sebagai gadis Quraisy yang paling mulia nasab dan kedudukannya di kalangan Quraisy...

Meski tersembunyi,baunya yang harum semerbak keluar dari rumah bani Zuhrah dan menyebar ke segala penjuru Makkah. Bau harumnya membangkitkan harapan mulia dalam jiwa para pemudanya yang menjauhi wanita-wanita lain yang terpandang dan dibicarakan orang.

(gambar contoh)

Allah memilih Aminah “Si Bunga Quraisy” sebagai isteri Abdullah bin Abdul Muthalib di antara gadis lain yang cantik dan suci... Ramai gadis yang meminang Abdullah sebagai suaminya seperti Ruqaiyah binti Naufal, Fatimah binti Murr, Laila al Adawiyah, dan masih ramai wanita lain yang telah meminang Abdullah.

Ibnu Ishaq menuturkan tentang Abdul Muthalib yang membimbing tangan Abdullah anaknya setelah menebusnya dari penyembelihan... Lalu membawanya kepada Wahab bin Abdu Manaf bin Zuhrah - yang waktu itu sebagai pemimpin bani Zuhrah - untuk dikahwinkan dengan Aminah.

Abdullah adalah pemuda paling tampan di Makkah. Paling memukau dan paling terkenal di Makkah. Tak hairan, jika ketika ia meminang Aminah, ramai wanita Makkah yang patah hati.”

Cahaya yang semula memancar di dahi Abdullah kini berpindah ke Aminah,padahal cahaya itulah yang membuat wanita-wanita Quraisy rela menawarkan diri sebagai calon isteri Abdullah. Setelah berhasil mengahwini Aminah, Abdullah pernah bertanya kepada Ruqaiyah mengapa tidak menawarkan diri lagi sebagai suaminya. Apa jawab Ruqayah, “Cahaya yang ada padamu dulu telah meninggalkanmu, dan kini aku tidak memerlukanmu lagi.”

Fatimah binti Murr yang ditanyai juga berkata, “Hai Abdullah, aku bukan seorang wanita jahat, tetapi kulihat aku melihat cahaya di wajahmu, kerana itu aku ingin memilikimu. Namun Allah tak mengizinkan kecuali memberikannya kepada orang yang dikehendakiNya.” Jawaban serupa juga disampaikan oleh Laila al Adawiyah. “Dulu aku melihat cahaya bersinar di antara kedua matamu kerana itu aku mengharapkanmu. Namun engkau menolak. Kini engkau telah mengahwini Aminah, dan cahaya itu telah lenyap darimu.”

Memang “cahaya” itu telah berpindah dari Abdullah kepada Aminah... Cahaya ini setelah berpindah-pindah dari sulbi-sulbi dan rahim-rahim lalu menetap pada Aminah yang melahirkan Nabi Muhammad SAW. Bagi Muhammad merupakan hasil dari doa Ibrahim bapanya. Kelahirannya sebagai khabar gembira dari Isa saudaranya, dan merupakan hasil mimpi dari Aminah ibunya. Aminah pernah bermimpi seakan-akan sebuah cahaya keluar darinya menyinari istana-istana Syam. Dari suara ghaib ia mendengar, “Engkau sedang mengandung pemimpin ummat.”


(gambar contoh)

Masyarakat di Makkah selalu membicarakan, kedatangan nabi yang ditunggu-tunggu sudah semakin dekat... Para pendita Yahudi dan Nasrani, serta peramal-peramal Arab, selalu membicarakannya. Dan Allah telah mengabulkan doa Ibrahim as. seperti disebutkan dalam Surah al Baqarah ayat 129. “Ya Tuhan kami. Utuslah bagi mereka seorang rasul dari kalangan mereka.” Dan terwujudlah khabar gembira dari Isa as. seperti tersebut dalam Surah as Shaff ayat 6. “Dan memberi khabar gembira dengan (datangnya) seorang rasul yang akan datang sesudahku, namanya Ahmad (Muhammad). Benar pulalah tentang ramalan mimpi Aminah tentang cahaya yang keluar dari dirinya serta menerangi istana-istana Syam itu.”

Aminah adalah pemimpin para ibu, kerana ia ibu Nabi Muhammad yang dipilih Allah sebagai rasul pembawa risalah untuk ummat manusia hingga akhir zaman. Muhammadlah penyeru kebenaran dan keadilan serta kebaikan berupa agama Islam. “Dan barangsiapa memilih agama selain Islam, maka tiadalah diterima (agama itu) darinya. Dan di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.”
(Ali Imran: 85)

Saat menjelang wafatnya, Aminah berkata: “Setiap yang hidup pasti mati, dan setiap yang baru pasti usang. Setiap orang yang tua akan binasa. Aku pun akan wafat tapi sebutanku akan kekal. Aku telah meninggalkan kebaikan dan melahirkan seorang bayi yang suci.”

Diriwayatkan oleh Aisyah dengan katanya, “Rasulullah SAW memimpin kami dalam melaksanakan haji wada’... Kemudian baginda lalu dekat kubur ibunya sambil menangis sedih. Maka aku pun ikut menangis kerana tangisnya.”

Betapa harumnya nama Aminah, dan betapa kekalnya namanya nan abadi... Seorang ibu yang luhur dan agung sebagai ibu Muhammad manusia paling utama di dunia, paling sempurna di antara para nabi, dan sebagai rasul yang mulia. Aminah binti Wahab adalah ibu kandung rasul yang mulia. Semoga Allah memberkahinya...
~Erti Hidup dengan berkongsi~

No comments:

Post a Comment