Imam Hassan Al-Banna : "Medan bercakap tidak sama dengan medan berkhayal, Medan beramal tidak sama dengan medan bercakap, Medan berjihad tidak sama dengan medan beramal ,Medan berjihad sebenar tidak sama dengan medan berjihad yang silap."
Wanita cantik melukis kekuatan lewat masalahnya, tersenyum saat tertekan, tertawa disaat hati sedang menangis, memberkahi saat terhina, mempesona kerana memaafkan… Wanita cantik mengasihi tanpa pamrih dan bertambah kuat dalam doa dan pengharapan…Wanita cantik mencintai Allah swt lebih dari segala-galanya...

glitter-graphics.com menunduk kerana malu dan menunduk kerana enggan, tiada berbicara dgn seseorang kecuali ketika tersenyum...itulah peribadi Rasulullah s.a.w...

Monday, March 21, 2011

Taib Mahmud!!!!Api dalam sekam....................
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...DUN Sarawak telah di bubarkan pada hari ini...Dan Tok Najib yang telah berkunjung ke Sarawak baru-baru ini, bersama-sama dgn Pak Uban dok sibuk memasukkan muka dan janji2 di kaca mata televisyen dan akhbar/tabloid yang menjadi kroni kepada pemalsuan mereka ni...dan pd kunjungan tu jugak,baru nak dok sibuk nak bagi peruntukan air, elektrik, jalan raya...ibu tunggal...kepada kg halaman nenekku di Serian, janganlah terpukau dgn janji manis dua Tok Gula nie...to rakyat Sarawak, bukakanlah mata anda semua melihat kepada sebuah kebenaran dan kepincangan..bukannya menadahkan tangan mengharapkan kepingan note biru,hijau...ataupun barangan panasonic yang menghiasi rumah!!!!sampai bila kita mahu di sogok dan dihujani dengan janji palsu...bersama2 lah melakukan perubahan di bumi kenyalang!!!!

Di bawah ni,satu artikel dari sarawak report khas untuk anda semua...bukakanlah mata, tanyalah hati, cernakan minda!!!

Taib Mahmud telah menjanjikan pembangunan, tetapi dia telah mendatangkan kemusnahan kepada kawasan pilihanrayanya sendiri. Kini terdapat banyak komuniti yang mengalami kejutan akibat gelombang apa yang kami namakan sebagai ‘pembangunan kemusnahan’ pada kawasan-kawasan yang kebanyakannya adalah tanah-tanah rezab hutan (Forest Reserve)."pembangunan" yang di bawakan oleh Pak Uban di Balingian

Kajian kami mendapati syarikat-syarikat di sebalik pemusnahan ini yang telah mendatangkan keuntungan kepada Taib Mahmud, saudara-mara terdekatnya atau kroni-kroni perniagaannya dan individu-individu yang dikenali dan yang biasanya bertindak sebagai proksinya.

Gambar-gambar  yang diambil dalam perjalanan kami melaksanakan kajian dan siasatan kami itu, menunjukkan kesan kemusnahan akibat tsunami – tetapi tsunami ketamakan yang dilakukan oleh seorang lelaki tua bersama gerombolan kroni penyangaknya ke atas kawasan-kawasan pengundinya sendiri.penduduk kampung yang kesal dengan agenda muslihat Pak Uban

Taib telah berpura-pura memberi ‘kemajuan dan pembangunan’ kepada rakyatnya. Beliau telah berkali-kali menasihatkan para pendengar khutbahnya untuk ‘bersabar’, tetapi dalam pada itu dia tidak menunjukkan sebarang kesabaran untuk meranapkan apa sahaja tanah yang mempunyai nilai yang telah didiami rakyatnya sejak beberapa generasi lagi.

Individu-individu ini telah dibayar RM250 untuk satu ekar tanah-tanah NCR mereka, sungguh memilukan – mana kala ada pula yang tidak dibayar satu sen pun! Seorang Iban yang berusia 80 tahun telah memaklumkan kami bahawa dia dan keluarga sehingga lima generasi telah membuka kawasan itu, dan mengusahakan dusun buah-buahan, yang kini telah dimusnahkan tanpa sebarang pampasan. Pada satu lagi kes, jentolak milik syarikat perladangan telah hampir-hampir merobohkan rumah panjang orang-orang di situ. Para penyiasat dan pengkaji dari Sarawak Report telah mengesahkan bahawa orang-orang yang dibayar pampasan adalah sebenarnya ketua-ketua kaum yang dilantik oleh kerajaan, yang kini diberi gaji bukan untuk mewakili kaum-kaum mereka, tetapi untuk menjadikan mereka sentiasa tunduk dan akur kepada arahan-arahan dari kerajaan BN.Blantant eksploitasi - Empayar Kemajuan menawarkan remeh RM 250 per hektar untuk seorang ketua tempatan untuk tanah masyarakat-nya. Selainitu, sementara ia dipaksa untuk 'melepaskan semua hak-hak', Empirehanya 'sementara' bersetuju untuk membayar!!!

RM250 adalah suatu jumlah yang amatlah kecil berbanding dengan nilai kayu-kayan dan konsesi-konsesi ladang kelapa sawit atas tanah-tanah berkenaan, yang akan kami bentangkan pada bahagian lain dalam artikel ini.

Mendatangkan kekayaan kepada keluargaku dan rakan-rakan niagaku atas nama ‘pembangunan’!

Kajian dan siasatan Sarawak Report ke atas pengambilan tanah-tanah di kawasan Balingian dan Mukah oleh Taib telah berjaya membongkar suatu tahap penipuan yang amat mengejutkan. Cubaan-cubaan untuk menutup dan menyembunyikan jumlah wang yang amat besar yang terjana untuk keluarga dan rakan-rakannya, telah dapat kami bongkar yang membuktikan berlakunya rasuah.
Beberapa plot yang diberikan oleh Taib di konstituensi sendiri.Palmlyn dan Golden Star-Ace pergi ke saudara Arip, Green Ace, Saradu,Miracle Harvest untuk adik Raziah, SLDB / Sarawak Kemajuan, KUBSepadu untuk sepupu Hamid Sepawi, Empayar Plantations untuk anak Hamid Bugo (kroni politik) dan keluarga Chiong, Rinwood Hii keluarga sahabat karib ....

Salah satu contohnya adalah satu kawasan tanah di Balingian, yang dianggarkan 34,000 hektar luasnya, telah diserahkan pada awal 2000-an kepada saudara Taib ketika itu, arwah Arip Mahmud. Kami telah mengenalpasti terdapat 7 plot yang luas dari pejabat pendaftar tanah, yang telah diserahkan kepada beberapa syarikat yang jelasnya diuruskan oleh Lanco Plantation, milik arwah Arip. Lanco Plantation Sdn Bhd berpejabat di 458/459, Sublot 62, Jalan Padungan, Kuching, Sarawak. Pengurus syarikat berkenaan adalah Patrick Embol dan peguam mereka adalah Lim Jit Meng. Kami mendapati wakil Arip adalah Hamni bin Juni dan Haji Anwar Susadd bin Razali, kerana mereka telah menggunakan alamat yang sama dengan Lanco Plantation di dalam rekod pendaftar tanah!

Cubaan-cubaan untuk menyembunyikan pemberian tanah-tanah kepada Lanco menggunakan nama-nama syarikat yang berasingan, namun jaringan-jaringan itu dapat kita kesan di pejabat pendaftar tanah. Kedua-dua syarikat Palmlyn dan Hariyama menggunakan alamat dan nombor telefon yang sama dengan Lanco, nombor telefon pengurusnya, Patrick Embol, juga digunakan pada Rajah Mutiara Sdn Bhd. Lim Jit Meng merupakan peguam yang sama untuk pengambilan dua ladang di Pulau Bruit bagi pihak Arip Mahmud (Easter Eden dan Poh Zhen) yang telah berjaya memperolehi keuntungan sebanyak RM40 juta untuk Arip dan Ketua Menteri ketika dijual semula 12 hari kemudian!Syarikat-syarikat ini semua jelas dikawal oleh Lanco Perkebunan di manaKetua Menteri sendiri mempunyai saham besar!


Semua syarikat yang telah kami dedahkan di atas telah berkontroversi dengan syarikat-syarikat yang dimiliki oleh kroni pembalakan Taib yang terkenal rakus di seluruh dunia, Tiong Hiew King. Terdapat keuntungan syarikat-syarikat itu dimasukkan ke dalam syarikat-syarikat awam untuk keluarga Taib, walaupun selebihnya masuk ke syarikat-syarikat peribadi Tiong di mana transaksinya masih tidak diketahui.Keterangan alamat Lanco Plantation berdaftar pada on line Malaysia-Registry Syarikat menunjukkan bahawa itu adalah sama dengan syarikat yang dipaparkan dalam Sarawak Pendaftaran Tanah di atas.Pemegang saham Lanco juga termasuk Mesti Bersatu di mana Ketua Menteri memiliki saham peribadi. Kantoi!!!

Dalam kes Hariyama, yang telah memperolehi sebanyak 10,600 hektar tanah hutan simpan terlindung Retus, kita mendapati Arip Mahmud telah merundingkan transaksi sebanyak RM6.8 juta pada 24hb Februari 2003 dan kemudian menjualkannya kepada syarikat Jaya Tiasa milik Tiong dengan harga RM23.5 juta empat hari kemudian iaitu pada 28hb Februari 2003 untuk mendapat keuntungan sebanyak RM17 juta. Keluarga Taib juga memiliki saham-saham dalam Jaya Tiasa, maka dengan itu mereka tetap akan menikmati keuntungan dari pengeksploitasi kawasan-kawasan itu menerusi ladang kelapa sawit.Ekstrak pengumuman Bursa Malaysia. Buktinya adalah semua di luarsana bagi orang untuk melihat

Begitu juga, kita mempunyai bukti yang menunjukkan 5,000 hektar ladang Palmlyn, di mana Arip telah diminta untuk menjelaskan premium sebanyak RM3 juta pada 12hb Februari 2004, telah dipindahkan ke Subur Tiasa, juga milik Tiong, pada 30hb September 2004 dengan harga RM11.7 juta, keuntungan RM9 juta.

Rajah Mutiara dan Golden Star-Ace yang kini didaftarkan sebagai dimiliki oleh syarikat-syarikat peribadi Tiong, iaitu Rimbunan Hijau Group. Atas alasan ini, harga yang dibayar kepada keluarga Taib Mahmud tidak direkodkan secara terbuka, tetapi kami boleh menganggarkan lebih banyak juta-juta yang diperolehi oleh keluarga yang terkaya di Sarawak.

Raziah dan suaminya, Robert Geneid, telah mendapat 27,000 hektar tanah menerusi konsesi dalam rantau itu, di bawah syarikat-syarikat Miracle Harvest dan Green Ace Resources, di mana syarikat awam Kwantas telah mendapat 70% saham setelah menerima konsesi. Konsesi kini telah dijual untuk mendapatkan keuntungan sebanyak berjuta-juta ringgit. Raziah juga menerima syarikat Saradu Plantation dari saudaranya, Ketua Menteri, berjumlah 5,000 hektar. Namun, skandal Sarawak Plantation telah mendedahkan suatu amalan rasuah yang dilakukan di tengah-tengah kerajaan Taib, di mana dia menggunakan proksi dan wakil-wakil untuk mengawal perniagaan utamanya di Negeri Sarawak dan menswastakan aset-aset negeri ke tangan ahli-ahli keluarganya. Hamid Sepawi dan Hasmi Hasnan adalah dua orang ‘saudagar kaya’ yang bertindak sebagai proksi atau wakil utama kepada Taib Mahmud.Pengarah Kepemilikan Saham - Sarawak Plantations Berhadmendedahkan bahawa baik Hamid bin Sepawi ataupun Hasmi Hasnan sendiri mendapat lebih dari 30% dari 'syarikat penswastaan​​' masing-masing!Bahkan anak Timbalan Ketua Menteri Alfred Jabu's mendapat bahagian dari tindakan, tetapi pemegang saham awam tidak banyak yang mendapat manfaat dari keuntungan bank tanah bekas Negara BahagianSarawak!


Kedua-dua orang berkenaan bertindak sebagai Pengerusi-pengerusi/Pemegang-pemegang utama atas saham-saham dalam pelbagai usahasama negeri dan juga usahasama ‘yang diswastakan’ yang sering menerima kontrak-kontrak dan kementerian-kementerian pimpinan Abdul Taib Mahmud. Hamid Sepawi adalah sepupu Taib, mana kala Hasmi Hasnan adalah kenalan Taib yang juga seorang bekas pegawai Jabatan Tanah dan Survei. Kedua-dua orang ini, yang berasal dari keluarga sederhana, telah mendapat tempat sebagai pemimpin multi-perniagaan, yang juga tersenarai di kalangan 30 orang terkaya di Malaysia, setelah Taib menjadi menteri dalam tahun 1981. Mereka bertindak sebagai pengurus bersama bagi rangkaian usahasama yang dibiayai oleh Taib – salah satunya adalah Sarawak Plantations yang berskandal kini.Bukti yang kukuh!!!

Profil syarikat Sarawak Plantations Bhd jelas menunjukkan bahawa ianya telah ditukar menjadi sebuah syarikat awam “sebagai mekanisma untuk menswastakan aset-aset milik Sarawak Land Development Board (SLDB). Ini jelas bermakna sayarikat berkenaan telah menerima kawasan-kawasan tanah yang amat luas yang pada asalnya merupakan tanah negeri.

Taib dan keluarga tidak sedikit pun didengar memohon maaf ketika mereka ‘membangunkan’ tanah-tanah NCR yang mereka dapati. Tetapi perolehan keuntungan itu terdapat pada maklumat-maklumat pemegang saham yang telah diumumkan untuk syarikat ‘awam’ itu. Kedua-dua Hamid Sepawi dan Hasni Hasnan yang memegang jawatan-jawatan utama dalam syarikat tersebut, maka pegangan saham-saham mereka pun harus diperjelaskan di bawah undang-undang.

Lebih 60% dari bank tanah Negeri Sarawak, termasuk suatu kawasan yang amat luas di kawasan pilihanraya Taib sendiri telah ‘diswastakan’ kepada Hamid Sepawi dan Hasni Hasnan yang bertindak selaku proksi kepada si tua bangka itu. Adakah Ketua Menteri itu ingin mengelirukan para pengundi di kawasan pilihanrayanya bahawa dia bukan hanya mewakili mereka, tetapi berhakmilik atas kawasan mereka?


Memandangkan mereka belum berpuas-hati dengan pemilikan yang tak langsung ke atas beribu-ribu hektar tanah di Balingian melalui Sarawak Plantation, kedua-dua orang proksi Taib berkenaan kini memiliki ladang-ladang berasingan dalam kawasan itu, sebagai mana direkodkan dalam pejabat Pendaftar Tanah.


Terdapat beberapa buah syarikat lagi yang turut membawa masalah kepada orang-orang tempatan di Balingian. Mereka itu juga merupakan pemegang-pemegang konsesi yang lain. Desacorp (di mana anak rakan politik Taib, Hamid Bugo ada pegangan saham) dan Empire Plantations yang besar, dimiliki oleh keluarga Wong, kroni perniagaan utama Ketua Menteri menerusi syarikat mereka, WTK.

Kini terdapat empat buah rumah panjang di Ulu Kenyana telah menemui ketua PKR Baru Bian untuk mewakili kes mereka.

Linggam anak Ngabok dari komuniti Iban Rumah Randi di Kenyana, menceritakan kepada kami bahawa masalah-masalahnya bermula dua tahun lalu apabila Empire Plantations telah mencerobohi tanah-tanah adatnya dan memusnahkan lanskap, termasuk pokok-pokok buah. Namun pemilik ladang enggan mengikhtiraf hak-hak orang-orang kampung di situ.

“Apabila mereka mengadakan mesyuarat dengan Pegawai Daerah (DO) untuk membincangkan beberapa perkara, mereka tidak membenarkan kami masuk. Mereka hanya menuntut untuk bercakap dengan Penghulu dan Tuai Rumah” kata Limnggam.Desa Linggan Anak Ngabok dan rumah panjangnya telah "hilang". Hanya ketua kampung sahaja telah ditawarkan pampasan - itukah rangka untuk mengkhianati mereka?

Mesej yang dibawa balik oleh Penghulu untuk anak-anak buahnya adalah “Tanah itu adalah Tanah Negeri (State Land), jadi kamu tak boleh buat apa-apa” kata orang-orang kampung itu. Tetapi mereka tahu bahawa tanah-tanah itu adalah milik mereka sejak berkurun lamanya. Mereka juga sedar bahawa ketua-ketua mereka yang dilantik oleh Barisan Nasional, yang mewakili mereka, telah dipaksa untuk bersetuju dan diberi RM250 untuk setiap hektar dan bukan untuk anak-anak buah mereka.

Orang-orang kampung mengatakan bahawa ketua-ketua mereka juga bertindak sebagai pemegang saham-saham dalam ladang-ladang tersebut, yang memberikan mereka lebih banyak insentif untuk bertindak menentang kepentingan orang-orang yang mereka wakili.
Telampau banyak kata-kata Taib mengenai ‘modenisasi’ yang boleh membawa kebaikan untuk orang-orang kampung. Mereka telah dipinggirkan dan tidak menerima apa-apa, walaupun mereka berada dalam kawasan pilihanraya Taib. Kini mereka semakin sedar. “Kali ini kami tidak akan mengundi BN lagi. Tidak sama sekali”.

Timbalan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Amar Abang Johari Openg di dalam kenyataan beliau di Berita Harian :“Penduduk Sarawak tidak harus terpengaruh dengan dakwaan pembangkang, kononnya Ketua Menteri tidak ikhlas dalam proses memberi peralihan kuasa kepada penggantinya"....iyolah tu...pengganti dia tu kroni dia dia juga tu....fikir-fikir kan :)

~erti hidup dengan berkongsi~

No comments:

Post a Comment